top of page

Programma Teach the Teacher Ondernemerschap

 

Ondernemerschap in het onderwijs

Versterking van ondernemerschap en van ondernemend gedrag bij professionals zijn belangrijke speerpunten van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. In de als ‘excellent’ beoordeelde prestatieafspraken van de Hanzehogeschool met het ministerie van OC&W, is vastgelegd dat vanaf 2015 in elke opleiding aandacht is voor ondernemerschap. Elke student en elke alumnus moet een zichtbaar ondernemende en innovatieve professional zijn. Om dit te realiseren is het van belang dat docenten - als dragers van de onderwijskwaliteit - een professionele structuur en cultuur op het gebied van ondernemerschap creëren en binnen een curriculum werken met onderwijsonderdelen gericht op ondernemerschap.

 

Het programma Teach the Teacher Ondernemerschap

Voor docenten die zich willen bekwamen in ondernemerschaponderwijs organiseert het Groningen Center of Entrepreneurship Value050 van UMCG, RUG en HG, het programma ‘Teach the Teacher Ondernemerschap’. Docenten worden ondersteund bij het ontwikkelen en aanbieden van ondernemerschapsonderwijs. In het programma maken docenten kennis met de basisprincipes van het ontwikkelen van een ondernemende houding bij studenten, met ‘state of the art’ modellen op het gebied van ondernemerschap en ondernemend gedrag en kunnen docenten een half jaar lang werken aan een eigen leerdoel met betrekking tot ondernemenheid en ondernemerschap.

 

Drie modules

 

Het programma Teach the Teacher Ondernemerschap bestaat uit drie verschillende modules. De inhoud en opzet van de bijeenkomsten in deze modules staan niet op voorhand vast: op grond van de leerwensen van de cursisten en de kennis en expertise van de trainers zal een flexibel programma op maat worden gemaakt.

 

Elke module kan worden afgesloten met een deelcertificaat, en de drie deelcertificaten samen leiden tot het eindcertificaat. Daarnaast is er voor belangstellenden de mogelijkheid om losse bijeenkomsten bij te wonen.

Ondernemend Leren

In deze module komen de basisprincipes van het ontwikkelen van een ondernemende houding bij studenten aan bod. Deze basisprincipes zijn door elke docent in elke onderwijsvorm toe te passen. Onderwerpen die mogelijk aan bod komen zijn bijvoorbeeld krachtgericht coachen, boundary crossing en persoonlijk leiderschap.

 

De module Ondernemend Leren bestaat uit zes bijeenkomsten op donderdagen van 13.00 tot 17.00 uur.

Bijeenkomst 1:      22 september 2016

Bijeenkomst 2:      13 oktober 2016

Bijeenkomst 3:      03 november 2016

Bijeenkomst 4:      24 november 2016

Bijeenkomst 5:      15 december 2016

Bijeenkomst 6:      12 januari 2017

 

Leren Ondernemen

In deze module staan modellen en technieken van ondernemerschapsonderwijs centraal. Deze modellen en technieken kunnen door docenten worden ingezet voor het stimuleren van innovatie, ondernemendheid en ondernemerschap. Mogelijke onderwerpen in deze module zijn bijvoorbeeld effectuation, design thinking en business model canvas.

 

De module Leren Ondernemen bestaat uit zes bijeenkomsten op donderdagen van 13.00 tot 17.00 uur.

Bijeenkomst 1:      02 maart 2017
Bijeenkomst 2:      23 maart 2017

Bijeenkomst 3:      20 april 2017

Bijeenkomst 4:      11 mei 2017

Bijeenkomst 5:      01 juni 2017

Bijeenkomst 6:      22 juni 2017

 

Da Vinci voor professionals

De derde module is geïnspireerd door de minor Da Vinci. Binnen Da Vinci krijgen professionals de ruimte om een half jaar lang een eigen leerdoel met betrekking tot ondernemendheid en ondernemerschap op eigen wijze te realiseren. Van het opzetten van een eigen onderneming tot het bedenken en uitvoeren van onderwijsinnovaties op het gebied van ondernemen – alles is mogelijk.

 

De modules 'Ondernemend Leren' (periode 1 en 2) en 'Leren Ondernemen' (periode 3 en 4) bestaan elk uit zes bijeenkomsten van één dagdeel. De module 'Da Vinci voor docenten' wordt in overleg met de deelnemers gepland en ingevuld. Daarnaast zal elke module worden afgesloten met een inspiratie- en valorisatiesessie waarbij de ervaringen uit de modules met een breder publiek worden gedeeld.

Voorwaarden en inschrijven

Doelgroep

Docenten, teamleiders en onderwijsadviseurs van de Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen die zich willen ontwikkelen op het vlak van ondernemerschaponderwijs.

 

Certificaat

Deelnemers die een volledige module volgen ontvangen een deelcertificaat. Drie deelcertificaten leiden tot een eindcertificaat.

 

Kosten

Deelname aan het programma Teach the Teacher Ondernemerschap is kosteloos voor docenten van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Meer informatie en inschrijving

Voor het programma 2016-2017 kunt u zich hier direct inschrijven tot 12 september 2016. Voor meer informatie over het Teach the Teacher programma kunt u contact opnemen met Value050, Lilian Eggens via l.eggens@pl.hanze.nl of 06 51818300. Opgave voor het programma kan via dit aanmeldformulier.

 

Locatie

Incubator Cube050, Kadijk 1 in Groningen.

 

 

 

  • Blogger B&W
  • Facebook B&W
  • YouTube B&W
  • Twitter B&W

© 2015 groninger model & gouden route by value050 & cube050  -  Kadijk 1  - 9747 AT Groningen  -  +31 (0)622792395  -  contactpagina

bottom of page