top of page
blogs
Search

Geuren en kleuren - by Framdon

  • Writer: Frans Donders
    Frans Donders
  • Jan 29, 2014
  • 2 min read

Naarmate de wereld kleiner wordt, worden overeenkomsten tussen mensen, regio’s en culturen groter. Google is everywhere. Gelijktijdig neemt daarmee de behoefte toe om ons in dat egaliserende mondiale speelveld opnieuw te onderscheiden. We kennen allemaal het verschijnsel dat we vol verwachting op weg gaan naar een land met een andere cultuur. Wat gaan we daar aantreffen? Nieuwe geuren, nieuwe kleuren, nieuwe gerechten, een andere wereld? Er valt nog gelukkig veel nieuws te ontdekken, maar steeds vaker herkennen we in andere sferen ook elementen uit onze eigen omgeving.

Zo zal ik nooit vergeten dat ik tijdens mijn eerste reis naar Beijing, dat toen nog maar net ‘open’ was, vol verwachting naar mijn hotelraam liep om de 'verboden stad' te kunnen zien. Wat zag ik? Niet de verboden stad. Wel een rode paal met daarop de ‘golden arches’ van McDonalds. Ik moet bekennen dat mijn eerste maaltijd in China een Big Mac was. Maar ter geruststelling: later heb ik - behalve aan een groot aantal Chinese restaurants (met alle vier de Chinese keukens) - nog een uitgebreid bezoek gebracht aan het keizerlijk paleis en aan het even indrukwekkende zomerpaleis. Bijzonder en anders. Chinees mysterieus.

Naarmate structuren groter worden en de overeenkomsten binnen die structuren toenemen, onstaat ook de behoefte om in dat grotere verband - lees Nederland, Europa of zelfs de wereld – onderscheidend te zijn. Een voorbeeld hiervan zijn de topsectoren die Nederland heeft vastgesteld. Elke regio in Nederland heeft 1 of meerdere van deze topsectoren. Voor Groningen zijn dat Energie en Healthy Ageing. Voor Friesland Water. Voor Brabant High Tech. En zo kunnen we nog wel even. De vraag is of dit de manier is waarop we ons gaan onderscheiden. Er zijn namelijk in Nederland, Europa en de wereld nog vele tientallen, zoniet honderden regio’s die vergelijkbare topsectoren hebben. Als we deze topsectoren kunnen verbinden en daarbinnen een specialisatie zoeken en gaan samenwerken, zou het kunnen werken. Als we dat niet doen, denk ik dat er op veel plaatsen wielen uitgevonden gaan worden.

Ikzelf geloof meer in de kracht van onderop. Jonge mensen die midden in het leven en de wereld staan en die creatief, innovatief en ondernemend bezig zijn om een nieuwe wereld vorm te geven. Natuurlijk doen ze dat met in het achterhoofd de grote economische en maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan, onder meer op het terrein van energie en zorg. Natuurlijk doen ze dat door maatschappelijk verantwoord te ondernemen. En nog vanzelfsprekender doen ze dat met de middelen en mogelijkheden die deze tijd van ict, internet en sociale media hen biedt. Specialistisch wetenschappelijk en toegepast wetenschappelijk onderzoek blijven nodig. Specialisatie en samenwerking in grote structuren ook. Maar economische en maatschappelijke valorisatie via de brede weg van creatieve en innovatieve ondernemers is minstens zo belangrijk. I am a believer. In people power. Of zoals @rainforestbook het onlangs zo treffend twitterde: "The desire to build ventures, devise solutions and bring ideas to life is core to the human condition." Met als hashtag “#startups”.

Ik kan het echt niet beter verwoorden.

Framdon

 
 
 

Comments


volg ons ook op
  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • YouTube B&W
  • LinkedIn B&W
  • Blogger B&W
  • Facebook B&W
  • YouTube B&W
  • Twitter B&W

© 2015 groninger model & gouden route by value050 & cube050  -  Kadijk 1  - 9747 AT Groningen  -  +31 (0)622792395  -  contactpagina

bottom of page