Pay it forward - Daan Weddepohl
- Frans Donders
- Jun 17, 2014
- 4 min read
Een businessplan: Daan Weddepohl vindt het een van de meest overschatte documenten voor starters. Want, zo is zijn mening: je weet pas wat er in een ondernemersplan moet komen, als je al een tijdje meedraait en álles weet over je product. De ondernemer achter Peerby.com, een online community voor het ruilen van spullen, vertelt over zijn succes en zijn inspiratiebronnen.
Daan Weddepohl had het ondernemerschap al jong in de vingers. Hij maakte een bouwtekening voor een vliegende auto, knutselde uit buizen een nieuw soort koffiezetapparaat en toen zijn moeder met het idee speelde om te verhuizen, toog Weddepohl als 11-jarige naar een makelaarskantoor: "Ik zoek een nieuw huis voor mijn moeder." Toch wilde hij niet persé ondernemer worden, vertelt de nu 31-jarige Weddepohl. Hij rolde het ondernemerschap toevallig in.
Weggekocht uit de schoolbanken
Op 17e leeftijd werd hij 'weggekocht' bij de middelbare school en belandde vanuit de schoolbanken rechtstreeks in de IT-wereld, die destijds haar hoogtijdagen vierde. "Het was de tijd van de internet-bubbel en ík was al van jongs af aan geïnteresseerd in programmeren, verslond stapels boeken erover." Zijn carriere verliep voorspoedig, hij verdiende goed geld. "Maar ik haalde er niet het plezier en de uitdaging uit die ik zocht." Weddepohl volgde een opleiding tot snowboardinstructeur, maar nét op het moment dat hij zelf als instructeur aan de slag kon, brak hij zijn been. "Omdat ik op dat moment tóch al mijn keuze voor de vrijheid had gemaakt, ben ik alsnog met mijn baan gestopt."
'Een businessplan? Achterhaald!'
En zo was daar in 2001 zijn eerste bedrijf, een eenmanszaak voor software en netwerken. "Heel breed. Ik had een businessplan, netjes volgens de regels en volgens de handleiding van de Kamer van Koophandel. Achteraf zou ik andere startende ondernemers van harte afraden een ondernemingsplan te schrijven. Zo'n document is ontzettend achterhaald." De ondernemer quote een van zijn voorbeelden, Steve Blank, een Amerikaanse startup goeroe: "Dat document overleeft het contact met je eerste klant niet eens. Het bestaat uit aannames die nog niet zijn getest. Natuurlijk kan en moet je aannames doen als ondernemer, maar het heeft weinig zin op basis daarvan een drie-jaren-plan te maken als je nog niet weet of je aannames wel kloppen."
Hulp via startup accelerators
Wat Weddepohl startende ondernemers wél aanraadt, is om in één a4tje hun idee uit te schrijven en gewoon te beginnen. "Vraag veel mensen om feedback, stel je idee bij en kijk of het inderdaad potentie heeft. Verspil je tijd niet aan jaren voorbereiding." Zo heeft hij dat zelf ook gedaan met zijn huidige bedrijf Peerby.com, dat hij sinds 2011 runt. Peerby.com is een online community waar mensen spullen kunnen lenen van mensen uit de buurt: van reisgids tot ladder, van chocoladefontein tot schroevedraaier. "Ik vind het gaaf om de fysieke werkelijkheid te beïnvloeden via internet, om menselijk contact tot stand te brengen." Van het idee voor Peerby.com maakte de ondernemer in vier maanden een prototype, via The Founder Institute: een van oorsprong Amerikaans programma dat startende ondernemers helpt hun businessidee op te zetten. "En vanuit dat programma werd ik uitgenodigd voor de startup accelerator Rockstart, waarmee Peerby definitief van de grond kwam."
Groot denken
Tijdens The Founder Insitute ontmoette Weddepohl een van zijn inspirators: de oprichter van het Institute: Adeo Ressi. "Hij leerde ons dat je plan duurzaam en schaalbaar moet zijn. Op dat moment wilde ik Peerby.com nog 'buurhuur' noemen. "Buurhuur?" reageerde Ressi, "Die naam heeft geen internationale waarde. En een woord met vier 'u's' kun je sowieso geen woord noemen." Hij heeft me geleerd om groot te denken. En dat heeft geholpen, het gaat erg goed met Peerby.com. Ons gebruikersaantal groeit hard, we hebben acht man personeel, maken serieuze plannen richting het buitenland, testen nieuwe verdienmodellen uit en hebben investeerders gevonden."
Inspiratiebronnen
De ondernemer raakt niet uitgepraat over zijn bedrijf. En dat komt omdat zijn bedrijf hem iedere dag weer inspireert. "De ontmoetingen die ik door mijn bedrijf ontstaan bijvoorbeeld. Ik vind het mooi om te zien dat buurtgenoten het leuk vinden om elkaar spullen te kunnen lenen en daardoor met elkaar in contact komen. Mensen zijn enthousiast. Ze bellen me, mailen me, vertellen het als ik een presentatie geef." Andere inspiratiebronnen zijn er ook. "Uitspraken van ervaren ondernemers inspireren me. De oprichter van LinkedIn zei een keer: 'Als je je níet schaamt voor je eerste product, dan heb je het te laat gelanceerd.' En ik heb een 'Go with the flow' manier van leven en werken. Ik forceer geen kansen, doe waar ik gelukkig van word en werk samen met mensen waar ik energie van krijg. Ik volg de weg van de minste weerstand en dat helpt me bij het ondernemen."
Wijze lessen voor starters
Op zijn beurt wil Weddepohl ook andere ondernemers inspireren. "Ik geloof wel in 'pay it forward'. Heb veel gratis, belangeloos advies gehad van ondernemers, specialisten en vrienden en ik vind het mijn taak nu anderen óók te helpen. Dus als iemand me vraagt een half uurtje mee te denken of een keer feedback te geven, dan doe ik dat als ik er tijd voor heb,".
Een belangrijke les die Weddepohl aan starters mee zou willen geven is de volgende: "Ondernemen is niet iets dat je in je eentje op een zolderkamer doet. Hoe meer je met mensen over je idee praat, hoe beter het wordt. Ik spreek weleens ondernemers die hun idee niet willen vertellen, omdat ze bang zijn dat iemand anders ermee vandoor gaat. Eerlijk gezegd geloof ik niet in dat gevaar. Het is gevaarlijker om je idee niet te delen dan om het wel te doen. De uitvoering van je idee en de manier waarop je dat doet, dát is wat je onderneming waardevol maakt."
Oorspronkelijk gepubliceerd op YoungStartup.nl

Comments